Een beetplaat is een uitneembare beugel die gebruikt wordt om je kaakgewrichten in een optimale positie te plaatsen.
Om je beetplaat optimaal zijn werk te laten doen, is het belangrijk dat je deze 24u/24u en 7d/7d draagt. In de gewenningsfase leer je met de beetplaat praten en eten. De eerste dag mag je de beetplaat regelmatig aan- en uitdoen om te wennen. Je dient de beetplaat wel onmiddellijk te dragen tijdens het slapen! Gedurende de eerste week ga je de beetplaat elke dag iets langer dragen.
Leren praten met de beetplaat gaat vlot. Moeilijker is om ermee te leren eten. Dat kan zo’n 2 weken duren, maar is echt persoons-afhankelijk. Start met zachte voeding zoals soep, puree, gehakt, … Je zal met de beetplaat bijna alles kunnen eten. Vermijd plakkerige, suikerrijke ‘voeding’ zoals karamel, chocotoff, snoep, kauwgom,… Dit kruipt overal tussen en is zeer moeilijk te verwijderen.
Een handige tip is het “5-happen-plan”. Bij elke maaltijd begin je te eten met de beetplaat in. Na 5 happen mag (!) je de beetplaat uitdoen en verder eten. Elke volgende maaltijd bouw je op met 5 happen extra. Uiteindelijk zal je heel je maaltijd nuttigen zonder je beetplaat uit te doen.
Volg je eigen tempo, maar probeer binnen een aanvaardbare tijd de beetplaat continu te dragen.
Ook tijdens het sporten!
Wat met ... Ongemakken?
Het dragen van een beetplaat heeft ook enkele ongemakken. De beetplaat zit vast op de tanden van uw onderkaak en kan tegen één of meer tanden drukken. De tanden bewegen hierdoor een klein beetje en dat geeft wat pijn? Deze pijn blijft echter niet aanhouden en zal na een paar dagen verdwijnen.
Je kan de neiging hebben om op de beetplaat te bijten. Zo belast je je kaakspieren met pijnlijke kaken tot gevolg. Hier is bewustwording van groot belang. Als je merkt dat je klemt, probeer dan om je tanden van elkaar te houden.
Soms kan er een scherp of schurend randje zijn aan de beetplaat, met wondjes aan het tandvlees of de tong tot gevolg. Neem dan zeker contact met ons op zodat we uw beetplaat even kunnen bijwerken. Het bijslijpen van de beetplaat neemt maar enkele minuten in beslag. Indien je ver weg woont, kan je het scherpe randje zelf bij werken met een kartonnen nagelvijl. Vaak is dit voldoende om het ergste ongemak weg te nemen tot je volgende raadpleging.
Wanneer je continu pijn hebt of zelfs ‘s nachts wakker wordt met pijn, is er duidelijk een probleem. Contacteer ons dan.
Het is altijd mogelijk dat er een stukje afbreekt. Als het om een splintertje gaat, is het niet erg, maar bij grotere stukken dienen we de beetplaat te herstellen. Probeer zeker alle stukjes bij te houden en neem contact met ons op voor een afspraak. Wanneer je een afspraak hebt binnen 2 weken en je de beetplaat nog kan dragen, hoeft je niet vroeger langs te komen. Anders is een nieuwe afspraak wel noodzakelijk.
Wat met ... Onderhoud?
Als de beetplaat goed onderhouden wordt, blijft deze doorzichtig en proper. Indien niet, zal de beetplaat gelig kleuren en blijven er etensresten in achter. Uiteindelijk zorgen die voor onaangename geurtjes.
Je moet nu niet alleen uw tanden én tandvlees poetsen, maar ook je beetplaat. Nadat het tandenpoetsen, spoelt je de tandenborstel goed af zodat alle resten tandpasta verwijderd zijn. Je poetst de beetplaat alleen met water of je gebruikt een milde zeep (Sunlight) of de speciale beugelpasta (Nitradine). Je mag de beetplaat niet poetsen met gewone tandpasta omdat deze vaak schurende of bijtende middelen bevat die de beetplaat kan beschadigen. Als je onderweg bent en geen tandenborstel bij hebt, spoel dan gewoon de mond en spoel de beetplaat proper onder stromend water. Eén keer per week, liefst op een vaste dag, leg je de beetplaat in een glas water met een anti-schimmeltablet (Nitradine) voor zo’n 15 minuten. Daarna spoel je de beetplaat af en kan je deze opnieuw aandoen.
Als je je beetplaat voor enige reden uit doet, bewaar deze dan steeds in je doosje! Leg de beetplaat nooit los op tafel of in een papiertje. Wees ook voorzichtig met huisdieren. Honden herkennen immers de geur van hun baasje en vinden het fijn om op je beetplaat te kauwen!
Als je nog vragen of problemen heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.