top of page

Blokjesbeugel 

info@gcdetandem.be                                                                011.740.242 op di t/m vrij van 9u00 - 13u00    

blokjesbeugel

 

Je blokjesbeugel bestaat uit aparte blokjes,  ook wel  slotjes of brackets genoemd, die op iedere tand afzonderlijk worden gekleefd met een speciale lijm. Een draad tussen de blokjes leidt de tanden en kiezen naar de goede plaats. 

 

Met een blokjesbeugel is het enorm belangrijk om je tanden goed te verzorgen! Door het achterblijven van voedselresten loop je meer risico op vlekken en gaatjes. Lees hierover meer bij 'waarom goed poetsen'

 

Hoe je best je tanden en beugel onderhoudt, kan je ontdekken bij poetsinstructies. 

Als je pas een blokjesbeugel hebt, zijn er wel wat ongemakken. Het plaatsen van de beugel doet geen pijn maar na een paar uur kunnen je tanden gevoelig worden. Dit gaat wel snel over. 

 

Waardevolle adviezen over eten met een beugel. 

Enkele eenvoudige regels om veel problemen te voorkomen : 

  • Snijd hard en taai voedsel (appels, rauwe wortelen, korsten van pizza's, Frans brood, pistolets,...) in kleinere stukjes

  • Verwijder een grote pit of steen (nectarines, olijven)

  • Maak vlees los van het bot (ribbetjes,kippenboutjes)

  • Vermijd kleverige snoep (chocotoff, fruitella, nougat)! Eventueel mag je een snoepje opzuigen maar je mag er niet op kauwen.

  • Matig het drinken van frisdranken en suikervrije of zure dranken (coca cola, (vers) fruitsap, ice tea, energie-drankjes, ...).              Dit wil zeggen: maximaal één glas per week.

  • Knabbel niet op pennen, potloden, ... 

 

Wat als... er een blokje loskomt?

De blokjes zitten goed vast op je tanden, maar er kan een blokje los komen. Meestal omdat je op iets hard hebt gebeten, of onbewust op een balpen hebt geknabbeld. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of alle blokjes nog vast zitten, of er geen blokjes open staan en of je draad nergens gebroken is. 

Indien je geen last hebt van het losse blokje mag je wachten tot de volgende afspraak om het opnieuw te laten vastzetten. Het blokje zit nog vast op de draad en kan niet weg. Het losse blokje beweegt wel bij het poetsen. Je kan ook het storende losse blokje bedekken met was. De was moet wel verwijderd worden tijdens het eten en voor het poetsen.

Je moet echter wel snel op afspraak komen als je aan het losse blokje een elastiekje moet haken.

Als uitzonderlijk het blokje loskomt van je draad, hou je het zorgvuldig bij. We herkleven het blokje en dienen dan geen nieuw blokje in rekening te brengen.

​Als er een probleem is, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Probeer altijd duidelijk te omschrijven wat het probleem is, zodat we kunnen inschatten of je al dan niet een urgentieafspraak nodig hebt: bv. welk blokje zit er los, hangt er een elastiekje aan vast ...

bottom of page