Je blokjesbeugel bestaat uit aparte blokjes,  ook wel  slotjes of brackets genoemd, die op iedere tand afzonderlijk worden gekleefd met een speciale lijm. Een draad tussen de blokjes leidt de tanden en kiezen naar de goede plaats. 

Wat als er een blokje loskomt?

De blokjes zitten goed vast op je tanden, maar er kan een blokje los komen. Meestal omdat je op iets hard hebt gebeten, of onbewust op een balpen hebt geknabbeld. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of alle blokjes nog vast zitten, of er geen blokjes open staan en of je draad nergens gebroken is. 

Indien je geen last hebt van het losse blokje mag je wachten tot de volgende afspraak om het opnieuw te laten vastzetten. Het blokje zit nog vast op de draad en kan niet weg. Het losse blokje beweegt wel bij het poetsen. Je kan ook het storende losse blokje bedekken met was. De was moet wel verwijderd worden tijdens het eten en voor het poetsen.

Je moet echter wel snel op afspraak komen als je aan het losse blokje een elastiekje moet haken.

Als uitzonderlijk het blokje loskomt van je draad, hou je het zorgvuldig bij. We herkleven het blokje en dienen dan geen nieuw blokje in rekening te brengen.

​Als er een probleem is, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Probeer altijd duidelijk te omschrijven wat het probleem is, zodat we kunnen inschatten of je al dan niet een urgentieafspraak nodig hebt: bv. welk blokje zit er los, hangt er een elastiekje aan vast …

Waarom goed poetsen?

Door goed te poetsen verwijder je de etensresten en het tandplak, een witte of gele aanslag op je tanden. Tandplak bestaat voor het grootste deel uit bacteriën die etensresten omzetten in zuren. Deze zuren tasten je tandglazuur aan waardoor je gaatjes in je gebit krijgt. 

Witte vlekken

Wanneer je een blokjesbeugel draagt, kan er gemakkelijk tandplak blijven zitten rondom je blokjes. Als je de plak daar niet goed weggepoetst, kan het tandglazuur aangetast worden.  Pas bij het verwijderen van je beugel, is het aangetaste glazuur goed te zien.

Er zijn dan witte vlekken op je tanden ontstaan, op de plekken waar geen blokje zat. In de loop van de tijd kunnen deze witte vlekken ook bruin worden. En alleen  door goed te blijven poetsen zorg je dat dit verzwakt glazuur geen echte gaatjes worden. De witte vlekken zelf zijn helaas niet meer te herstellen. Met een blokjesbeugel is het dus enorm belangrijk om je tanden goed te verzorgen! Anders staan aan het einde van je behandeling je tanden dan wel mooi recht, maar  worden ze ontsierd door witte en bruine vlekken. 

Ontstoken tandvlees

Tandplak ontstaat sneller op delen die moeilijk te poetsen zijn, zoals rond je blokjes of op de overgang van de tanden naar het tandvlees. Als tandplak lang blijft zitten, kan het tandvlees gaan ontsteken. Ontstoken tandvlees is rood, een beetje opgezwollen en gaat snel bloeden tijdens het poetsen. Wanneer de ontsteking te lang aanwezig blijft, worden je tanden ook aangetast.

Controleren

Controleer iedere keer na het tandenpoetsen of je nog tandplak ziet op je tanden, rondom je beugel of langs je tandvlees. Door goed te poetsen zorg je voor sterke tanden en gezond tandvlees. 

Vervang regelmatig je tandenborstel…

… want met een vieze tandenborstel, krijg je je tanden natuurlijk nooit schoon!

Poetsinstructies

Goed poetsen is belangrijk voor ieder gebit, of je nu een beugel draagt of niet. Bij een blokjesbeugel is het verzorgen van je tanden extra belangrijk want er blijven nu veel etensresten achter.  

Poets minimaal vier keer per dag je tanden, beugel en tandvlees:

  • ‘s morgens na het eten: 5 minuten

  • ‘s middags na het eten: 2 minuten

  • ‘s avonds na het avondeten: 2 minuten

  • ‘s avonds voor het naar bed gaan: 5 minuten 

Poetsen doe je dus ook op school of op het werk.  Je neemt vanaf nu altijd je tandenborstel mee. Tandpasta mag maar moet niet. Je kan je tanden ook reinigen zonder tandpasta! 

Of je met een gewone of een elektrische tandenborstel poets maakt niet zoveel uit zolang je maar alle etensresten en tandplak verwijderd.

Het is belangrijk dat je niet alleen vaak poetst, maar vooral correct poetst. Na het poetsen controleer je of alle etensresten en tandplak weg is.

Zoek voor jezelf een volgorde om je tanden te poetsen en hou je hier aan.  Zo voorkom je dat je stukken vergeet te poetsen:

Buitenkant bovenkaak

  • Hou een vaste volgorde aan: tandvlees (a), bovenkant blokjes (b), onderkant blokjes (c), voorkant blokjes (d).

  • Zet je tandenborstel schuin op je gebit.

  • Poets ook je tandvlees mee! Je tandvlees gaat er mooi roze, sterk én vooral gezond van worden.

  • Als je je tandvlees nog niet poetst, zal dit gedurende een week wat pijn doen en bloeden tijdens het poetsen. Het is echter belangrijk dat je dit doet. Anders blijven er anders etensresten – en bijgevolg bacteriën – achter die ontstekingen van het tandvlees veroorzaken! Dit geeft ook een zwelling van je tandvlees, soms tot tegen het blokje. Daardoor kan het zijn dat we je pijn doen bij het aanpassen van je beugel. 

  • Maak korte bewegingen.

  • Druk niet te hard.

  • Poets ook goed tussen en in de blokjes.

Buitenkant onderkaak

    • Hou ook hier een vaste volgorde aan: tandvlees (a), bovenkant blokjes (b), onderkant blokjes (c), voorkant blokjes (d).

    • Zet je tandenborstel schuin op je gebit.

    • Poets ook je tandvlees mee! Je tandvlees gaat er mooi roze, sterk én vooral gezond van worden. 

    • Maak korte bewegingen.

    • Druk niet te hard.

    • Poets ook goed tussen en in de slotjes.

Binnenkant gebit

    • Hou een vaste volgorde aan: binnenkant tanden en kiezen boven (a&b), binnenkant tanden en kiezen onder (c&d), kauwvlakken (e).

    • Zet je tandenborstel schuin op je gebit.

    • Poets ook je tandvlees mee!

    • Maak korte bewegingen.

    • Druk niet te hard.

    • Zet je tandenborstel haaks achter je ondertanden.

Ragertje & controleren

      • Spoel de tandpasta goed weg.

      • Gebruik een ragertje om bij de lastige plekjes te komen.

      • Kijk in de spiegel of er niets is achtergebleven. Zolang je vuil ziet, poets je opnieuw! 

Ongemakken

In onze praktijk gebruiken we een moderne techniek met blokjes die kleiner, gladder en preciezer zijn dan de gangbare blokjes. Ze zijn gladder en mooi afgerond zodat je lippen en wangen sneller wennen aan deze blokjes.

Wattenschijfjes

De eerste dagen kan wat irritatie optreden. Om dit te verzachten kan je vanaf de eerste nacht een strook wattenschijfje tussen wang en blokjes aanbrengen. Zo wennen je lippen en wangen geleidelijk aan de irritatie.

Orthodontische wax

Overdag kan je, indien nodig, een beetje wax aanbrengen op het blokje dat hindert. Je neemt een klein stukje wax, kneedt het tussen je vingers en duwt het op het blokje. Om te eten en te poetsen verwijder je de was. Geef je wangen en lippen de kans een soort eeltlaagje te vormen. Gebruik de wax dus niet te veel of te snel.

Een ander voordeel bij deze nieuwe techniek is dat we geen elastiekjes meer gebruiken om de draad in het blokje te houden. Hierdoor is je beugel veel makkelijker schoon te houden en heb je minder kans op gaatjes, witte en bruine vlekken. Ook ziet hij ziet er veel frisser uit.

Met een blokjesbeugel brengen we je tanden langzaam in beweging. Binnen twee à drie uur na het plaatsen van je blokjes kan je een lichte spanning tot pijn voelen.  Eens je tanden in beweging zijn, gaat deze spanning weg. Door in het begin zachtere voeding te eten zal je al minder last hebben. Indien de pijn te erg is, kan je een half uur voor de maaltijd een lichte pijnstiller (paracetamol) nemen. Dit is echter zelden nodig. Bij jongeren duurt dit ongemak twee tot drie dagen. Bij volwassenen kan dit oplopen tot 2 weken. Deze spanningspijn kan telkens optreden als je beugel wordt aangespannen, maar de pijn is nu veel minder.

Deze pijn is geen reden om je tanden niet te poetsen!

Als je last krijgt van een uitstekende draadje, contacteer je de praktijk. Dan knippen we het draadje bij. Dit zal vooral in het begin voorvallen. Dan zijn de draadjes dunner en steken ze gemakkelijker achteraan uit. Tijdelijk kan je wat wax rond het uiteinde aanbrengen. Als je tijdens de raadpleging al merkt dat een draadje hindert, kan je dat dan al melden.  

Op reis of op kamp neem je best een nagelknipper mee waarmee je in noodgevallen de draad kan doorknippen. Dan kan je de storende draad er zelf uittrekken.

Wat met voeding?

Als je tanden in het begin wat pijnlijk aanvoelen, kan je je voeding aanpassen. De eerste paar dagen eet je best wat zachtere voeding zoals soep, puree, gehakt,… Uiteindelijk bouw je op tot stevigere voeding.

Geen hard of kleverig voedsel

De blokjes worden op de tanden gekleefd met een lijm die zo gemaakt is dat we de blokjes makkelijk aan het eind van de behandeling kunnen verwijderen zonder de tanden te beschadigen. De blokjes kunnen loskomen als je bijt in hard of kleverig voedsel. Ook kunnen de draden en veertjes van je beugel verbuigen waardoor het apparaat verkeerd inwerkt op je tanden. Een beugel is kwetsbaar en voorzichtigheid is dus geboden.

Vermijd dus hard voedsel zoals nootjes, wortels, harde snoepjes… Knapperig stokbrood of appels mag wel, maar snij dit vooraf in kleine stukjes.

Vermijd ook kleverig voedsel, zoals snoep, kauwgom, karamel, chocotoff,..  Dit plakt ook aan je beugel en is moeilijk te verwijderen. Kauwgom is VERBODEN. 

Hou je gebit sterk en gezond

Of je nu een beugel draagt of niet: pas altijd op met suiker, zoete en zure dranken en snoep. In frisdrank zit zeer veel suikers en koolzuurgas dat het glazuur oplost. Hierdoor kunnen je tanden verkleuren, tanderosie en gaatjes veroorzaken. Ze zijn niet goed voor je tanden én voor je lichaam en dus mijd je ze beter. Kies liever voor voedingsmiddelen waar weinig suiker in zit. Zo blijven je tanden sterk en gezond. Drink bij voorkeur niet-bruisend water. Appelsap voor de helft aangelengd met water is eventueel een goed alternatief. 

Het is een goede gewoonte om zesmaandelijks op controle te gaan bij je tandarts.

Enkele eenvoudige regels om veel problemen te voorkomen: 

  • snij hard en taai voedsel (appels, rauwe wortelen, korsten van pizza’s, Frans brood, pistolets,…) in kleinere stukjes

  • verwijder een grote pit of steen (nectarines, olijven)

  • maak vlees los van het bot (ribbetjes,kippeboutjes)

  • vermijd kleverige snoep (chocotoff, fruitella, nougat)! Eventueel mag je een snoepje opzuigen maar je mag er niet op kauwen.

  • matig het drinken van frisdranken en suikervrije of zure dranken (coca cola, (vers) fruitsap, ice tea, energie-drankjes, …).              Dit wil zeggen: maximaal één glas per week.

  • knabbel niet op pennen, potloden, …