top of page

Extra's bij beugels

info@gcdetandem.be                                                                011.740.242 op di t/m vrij van 9u00 - 13u00    

ELASTIEKEN

HOME › ORTHODONTIE › EXTRA’S BIJ BEUGEL › ELASTIEKEN

Elastieken worden vaak gebruikt in combinatie met een slotjesbeugel. Ze zorgen ervoor dat je boven- en onderkaak goed passend op elkaar worden geplaatst. De elastieken worden hiervoor aan de kleine haakjes van je slotjesbeugel bevestigd en zetten zo de tandboog in je boven- en onderkaak op spanning.

Dag en nacht dragen

Om het beste resultaat te bereiken, moeten de elastieken dag en nacht gedragen worden, dus ook tijdens het eten. De elastieken doen namelijk pas hun werk zodra ze eenmaal ‘op gang’ zijn gekomen. Zelfs als je de elastieken maar een paar uur per dag niet draagt, kan het al zijn dat ze helemaal niet werken en je tanden weer terugveren.

Elastieken vervangen

Alleen met het tandenpoetsen mag je de elastieken even uit doen. Het is handig om de elastiekjes dan even om je vinger te wikkelen, zodat je ze niet kunt vergeten weer in te doen.
Vervang de elastieken minimaal drie keer per dag. Als de elastieken breken, plaats dan direct nieuwe. Zo gaat de behandeling veel sneller en krijg je een goed passend en regelmatig gebit!

Twee soorten elastieken

  • Klasse 2 elastieken worden gebruikt wanneer je een overbeet hebt. Je onderkaak staat dan te ver naar achteren ten opzichte van je bovenkaak.

  • Bij klasse 3 elastieken werkt het precies andersom. Deze worden gebruikt wanneer je een onderbeet hebt. Je onderkaak staat dan te ver naar voren ten opzichte van je bovenkaak.

BITE TURBO’S

HOME › ORTHODONTIE › EXTRA’S BIJ BEUGEL › BITE TURBO’S

Bite turbo’s worden vaak gebruikt in combinatie met een slotjesbeugel. Wanneer je voortanden te ver over je ondertanden heen vallen, kun je gemakkelijk slotjes losbijten.

Hoe werken bite turbo’s?

Om dit losbijten van slotjes te voorkomen worden bite turbo’s geplaatst. Dit zijn kleine blokjes die achter je voortanden worden geplakt. Door deze bite turbo’s vallen je tanden niet meer te ver over elkaar heen. Je kunt nu geen slotjes meer losbijten. Ook krijgen je tanden en kiezen zo meer ruimte om naar de juiste plek te schuiven.

Wennen

In het begin zijn bite turbo’s best wennen, vooral met het praten, slikken en tijdens het eten. Wanneer de bite turbo’s net geplaatst zijn, kun je het gevoel hebben dat je helemaal niet meer kunt bijten. Gelukkig is dit gevoel tijdelijk. Omdat je kiezen elkaar niet meer raken, is het even oefenen om op een andere manier te kauwen. Het beste kun je het eten in kleine stukjes snijden. Zacht voedsel is makkelijker te eten, zoals puree, vla, yoghurt of soep. Na een paar dagen zul je merken dat je steeds meer gewend raakt aan de bite turbo’s.

Goed poetsen!

Zorg ervoor dat je je tanden, kiezen, beugel, maar ook de bite turbo’s goed schoonhoudt. Er blijven gemakkelijk etensresten achter de blokjes zitten. Poets daarom iedere keer ook goed je bite turbo’s mee. Dit gaat het gemakkelijkst wanneer je de tandenborstel verticaal houdt.

Zo werken bite turbo’s

TAD ORTHO-IMPLANTAAT

HOME › ORTHODONTIE › EXTRA’S BIJ BEUGEL › TAD ORTHO-IMPLANTAAT

Voor het krijgen van mooie rechte tanden is het in sommige gevallen nodig TAD’s (Temporary Anchorage Devices) te gebruiken. Ze worden regelmatig toegepast in onze behandelingen en vervangen voor een groot deel de buitenbeugel.

Hoe werkt een ortho-implantaat?

TAD’s, die wij ook wel ortho-implantaten noemen, zijn kleine schroefjes van titanium die tijdens de beugelbehandeling in de mond worden geplaatst. TAD’s zorgen voor een vast ankerpunt waar kracht vandaan kan komen, waardoor het mogelijk is iedere specifieke tand op de juiste plek te zetten zonder dat de rest van de tanden worden verschoven. Ze kunnen op verschillende plekken in de mond worden geplaatst, afhankelijk van je eigen situatie. Tijdens het plaatsen van een TAD kun je een lichte druk voelen, maar het doet geen pijn omdat ze op een plek in de mond worden geplaatst waar geen zenuwen zitten.

Beste resultaten

Het toepassen van TAD’s is effectief en levert resultaten op die bij een gewone behandeling niet behaald kunnen worden. En wat helemaal prettig is: door gebruik te maken van TAD’s hoef je minder lang een beugel te dragen!

Zo werkt een ortho-implantaat

QUAD HELIX

HOME › ORTHODONTIE › EXTRA’S BIJ BEUGEL › QUAD HELIX

De quad helix wordt gebruikt om kleine afwijkingen in de breedte van je bovenkaak te corrigeren. Na de behandeling sluiten de boven- en onderkaak goed op elkaar aan. Het scheefgroeien van je onderkaak wordt hiermee voorkomen.

Hoe werkt een quad helix?

De quad helix moet worden toegepast in een vroeg stadium, want alleen wanneer je nog in de groei bent, is de kaakgroei goed te begeleiden. De beugel is verbonden aan ringetjes die om de eerste grote kiezen in de bovenkaak vastzitten. De quad helix werkt als een soort veer: heel langzaam worden de tanden en kiezen opzij geduwd, zodat er meer ruimte in de mond ontstaat.

Wennen

De quad helix zit vast in de mond; je draagt hem dus 24 uur per dag. In het begin is dit best een beetje wennen, vooral met het praten en tijdens het eten. Er blijven gemakkelijk etensresten achter de veer zitten. Poets daarom ook goed de draad, je tong en de ringetjes om je kiezen en eet geen kleverige dingen.

Extra ruimte in je mond

Als de quad helix eruit mag heb je extra ruimte in je mond en een brede rij met mooie tanden!

Zo werkt een Quad Helix

HYRAX

HOME › ORTHODONTIE › EXTRA’S BIJ BEUGEL › HYRAX

Een hyrax wordt gebruikt om de bovenkaak snel te verbreden. Na de behandeling sluiten de boven- en onderkaak goed op elkaar aan. Ook ontstaat er meer ruimte in je mond, waardoor het trekken van tanden en kiezen vaak voorkomen kan worden.

Hoe werkt een hyrax?

Een hyrax zit vast door middel van ringetjes die bevestigd zijn aan je kiezen. Midden in de hyrax zit een schroefje die iedere dag een klein stukje aangedraaid moet worden. Het apparaat duwt zo je tanden en kiezen naar buiten. Er kan hierdoor een spleet tussen de voortanden ontstaan. Deze spleet sluit vaak vanzelf weer, maar kan ook gecorrigeerd worden met een slotjesbeugel.

Vroeg stadium

Omdat bij kinderen het weefsel in het midden van de bovenkaak nog soepel is, wordt de hyrax alleen in een vroeg stadium toegepast. Daarna is het weefsel teveel vergroeid en is het verbreden van de bovenkaak alleen nog mogelijk door middel van een kaakoperatie.

Wennen

In het begin is het dragen van een hyrax best wennen. Hij wordt iedere dag weer op spanning gezet, waardoor je een drukkend gevoel kun krijgen op je tanden, kiezen of kaken. Het praten en eten met een hyrax went snel. Zorg ervoor dat je de hyrax altijd goed schoon houdt, zodat er geen etensresten achter blijven zitten.

Snelle beugel

De hyrax doet zijn werk erg snel. Al na ongeveer drie weken kan je bovenkaak 8 tot 12 mm zijn verbreed. De hyrax moet dan nog wel een paar maanden blijven zitten zodat de bovenkaak weer goed vast kan groeien. Hierna kun je genieten van je een nieuwe, brede en stralende lach!

Zo werkt een Hyrax

Op de praktijk is er geen wachtdienst voorzien.

bottom of page