top of page

Functionele Orthodontie

info@gcdetandem.be                                                                011.740.242 op di t/m vrij van 9u00 - 13u00    

Een orthodontist zet je tanden recht en corrigeert tevens de positie van je boven- en onderkaak. De eerstelijns tandarts werkt samen met een tweedelijns orthodontist. Een erkende orthodontist volgde vier jaar specialisatie aan de universiteit.

In de functionele orthodontie streven we naar een juiste balans en functie van al de betrokken elementen. Goed ontwikkelde tandenbogen, een correcte positie van de onderkaak in relatie tot de bovenkaak en de juiste verticale hoogte dragen bij tot een evenwichtige functie van hoofd-, nek- en aangezichtsspieren.

Indien we op voldoende jonge leeftijd beginnen met ruimte te maken voor de doorbrekende tanden, moeten er zelden tanden getrokken worden. Uitzonderlijk is dit aangewezen bij zeer ernstig plaatsgebrek. Het is een echte meerwaarde om al je tanden te kunnen behouden.

We zullen er ook alles aan doen om chirurgie te vermijden. Dat lukt meestal als we de nadruk leggen op een gebalanceerde functie op elke leeftijd. Dan werken we op de relatie tussen de tanden, de kaakgewrichten en de totale lichaamshouding. Als je het hele lichaam in balans brengt, verloopt de orthodontische behandeling veel vlotter. Ook is het risico kleiner dat de tanden terug verschuiven naar hun oorspronkelijke foute positie.  

In de functionele orthodontie kunnen we reeds starten bij het jonge kind. Dat is echt waardevol. 

Functionele problemen zoals mond-ademhaling, afwijkend slikgedrag en foutieve tongpositie liggen zeer vaak aan de basis van de orthodontische afwijking. 

Hier vind je meer uitleg en tips over de verschillende soorten beugels.  Advies bij kleine en grote problemen vind je onder 'wat als...' bij elk type beugel.

 

Meer info en foto's over veel voorkomende orthodontische afwijkingen.

bottom of page