Functionele Orthodontie

Logo 512x512_transbg

Een orthodontist zet je tanden recht en corrigeert tevens de positie van je boven- en onderkaak zodat je tanden mooi in mekaar passen. De eerstelijns tandarts werkt samen met een tweedelijns orthodontist. Een erkende orthodontist volgde vier jaar specialisatie aan de universiteit en heeft als titel ‘Tandarts Specialist in de Orthodontie’.

In de functionele orthodontie gaan we een stap verder. We streven we naar een juiste balans en functie van al de betrokken elementen zoals schedel, bovenkaak, onderkaak, tongbeen, nekwervels, schoudergordel. 

Goed ontwikkelde tandenbogen, een correcte positie van de onderkaak in relatie tot de bovenkaak en de juiste verticale hoogte dragen bij tot een evenwichtige functie van hoofd-, nek- en aangezichtsspieren. Het kaakgewricht speelt hierbij een immens belangrijke rol. 

We kunnen de orthodontische behandeling naar een nog hoger niveau tillen door het gehele lichaam in balans te brengen. Dit bereiken we door structuur, biochemie en emotie in evenwicht te brengen. 

Structureel gezien werkt ons lichaam als een gesloten kinematisch systeem. Als één onderdeel uit balans is, werkt dit door op het ganse systeem met ongemakken en pijntjes als gevolg. 

Heel vaak start de onbalans vanuit het hoofd met name tanden en kaakgewrichten. Dit maakt functionele orthodontie tot een essentieel onderdeel om het gehele lichaam in balans te brengen. 

Afwijkende
mondgewoonten

Functionele problemen zoals mond-ademhaling, afwijkend slikgedrag en foutieve tongpositie liggen zeer vaak aan de basis van de orthodontische afwijking.

Soorten beugels

Hier vind je meer uitleg en tips over de verschillende soorten beugels die courant hier in de praktijk gebruikt worden. Advies bij kleine en grotere probleempjes vind je telkens bij elk type beugel.

Terugbetaling ziekenfonds

Terugbetaling vanuit de ziekteverzekering (RIZIV) voor een vroege orthodontische behandeling, indien je kind jonger is dan 9 jaar.                        Voor de correctie van:

  • frontale en laterale kruisbeten
  • frontale en laterale dwangbeten
  • de positie van de snijtanden als preventie van anterieure traumata
  • ruimtegebrek gedurende de wisselfase

Terugbetaling vanuit de ziekteverzekering (RIZIV) voor een klassieke regelmatige orthodontische behandeling: op voorwaarde dat er voor de vijftiende verjaardag van je kind melding bij het ziekenfonds wordt binnengebracht.

Daarnaast geven de meeste ziekenfondsen een extra tegemoetkoming (AVR) die reeds is inbegrepen in je lidmaatschap.

Ook kan je bij vele ziekenfondsen een betalend tandplan afsluiten, waarbij je moet rekening houden met een wachttijd van 6 maanden tot 1 jaar.  

Tijdens de bespreking van het behandelingsplan wordt uitgelegd wat de kostprijs van de behandeling en de daaraan gekoppelde terugbetaling inhoudt. Tevens wordt besproken of een betalend tandplan nuttig is voor de orthodontische behandeling van je kind.