Masker van Delaire

Het masker van Delaire is een uitneembare buitenbeugel met als doel je bovenkaak naar voor te laten groeien. Er is een steun op je voorhoofd en je kin. Met elastieken bewegen we je bovenkaak naar voor zodat je boventanden netjes over je ondertanden gaan passen.  Je kunt de beugel zelf in en uit doen. De elastieken wissel je twee keer per week.

Wanneer moet ik hem dragen?

Je hoeft een buitenbeugel niet de hele dag te dragen, vooral ’s avonds en ’s nachts. Het is belangrijk dat je je beugel een strikt minimum van 14 uren draagt. In de praktijk is dit van zodra je thuis bent van school tot dat je ’s morgens opstaat én tijdens de weekends. Als je je hieraan houdt, hoef je hem niet tijdens de schooluren te dragen.

Als het je niet lukt de beugel 14 uren te dragen, dan rekenen we erop dat je de uren die je tekort komt gaat inhalen! Uren die je maandag of dinsdag mist, haal je woensdag namiddag in. Uren die je donderdag of vrijdag mist, haal je in het weekend in. Op deze manier gaat het tekort zich niet opstapelen.  

Als je de gelegenheid hebt, draag je je beugel best zoveel mogelijk.  Alle extra uren zorgen ervoor dat je bovenkaak sneller naar voren komt. Je moet er vooral op letten dat je geen enkele nacht mist! Het is de goede regelmaat van het dragen, die belangrijk is voor het optimaal werken van je beugel.

Je kunt de beugel beter niet dragen tijdens het sporten of met het eten. Je kan hem wel tot vlak ervoor dragen en dadelijk erna terug indoen. Beperk de tijd dat je je beugel uitlaat tot een strikt minimum.

Je krijgt een schema mee om de uren dat je je beugel draagt in te vullen. Je kan hier ook opmerkingen op kwijt (bv. pijn gehad, de hele nacht doorgeslapen, wissel van elastieken, …). Vul dit blad elke dag in. Zo kan je bijhouden wanneer je uren moet ingehalen!

 

Als je op controle komt, breng je de volledige beugel en de ingevulde papieren mee. Dit is belangrijk om je vorderingen goed te kunnen opvolgen.

We starten deze beugel steeds tijdens de schoolperiodes, omdat je dan meer regelmaat hebt. In het ideale scenario starten we in september. Tijdens de winter zit je veel meer binnen, waardoor je zonder problemen aan je 14 uren komt. Tegen de zomer van het volgende jaar staan je boventanden al mooi naar voor.  Je kan dan je beugel steeds minder en minder dragen totdat je deze uiteindelijk alleen nog draagt tijdens het slapen.

Denk eraan!

Het succes van deze beugel is volledig afhankelijk van je eigen inzet!

Draag je je beugel goed, dan werkt hij goed.

Draag je je beugel slecht, dan werkt hij slecht.

Draag je je beugel supergoed, dan werkt hij supergoed!