Mijn verhaal

Marielle Alewaters

Ik was nog niet zo lang als orthodontiste aan de slag, toen het me opviel dat er zoveel jongeren een bril en steunzolen droegen. En dan hadden ze ook nog een beugel nodig! Het leek mij logisch dat er een verband moest zijn. Na een zoektocht van 15 jaar vond ik antwoord op mijn vele observaties: het lichaam functioneert echt als een geheel! Wijzig je ergens iets of heb je ergens een probleem, dan heeft dat in heel je lichaam gevolgen.

Maar eerst heb ik dat zelf mogen ervaren. 

Nog maar net afgestudeerd als tandarts kreeg ik een probleem met mijn hoektand, als gevolg van mijn hevige tandenknarsen. Ik kreeg de keuze tussen een beugel – waarvan we in onze studie hadden gezien dat dit onvoldoende helpt bij volwassenen – of het volledig afslijpen en kronen zetten op al mijn tanden, wat mij toch al te drastisch leek. Dus schoot enkel de derde optie over: een operatie waarbij mijn bovenkaak losgemaakt werd van mijn schedel en verplaatst.

De operatie verliep goed, maar de gevolgen waren – ongewild – enorm. De ingreep bood geen oplossing voor mijn tanden, noch mijn knarsen. De weerslag op mijn lichaam was immens: geleidelijk aan meer en meer pijn, alsmaar meer moe en minder energie, niet goed meer functioneren,… Op het dieptepunt kon ik nog met moeite een kilometer stappen. En niemand kon mij helpen.

Op mijn zoektocht naar ‘het verband’ heb ik de Professional Applied Kinesiology (PAK) leren kennen. Vanaf het eerste moment wist ik dat ik gevonden had waar ik al zo lang naar op zoek was. Een diagnostische methode die de mens in zijn geheel bekijkt.

In een onweerstaanbare drang naar kennis en op zoek naar een oplossing voor mezelf, volgde ik elke cursus die zich aanbood. Vaak diende ik als proefpersoon en leerde ik mensen kennen die me wel konden helpen. Ik leerde mezelf goed kennen en stilaan kwam er inzicht en verbetering in de vele problemen die zich door de jaren heen opgestapeld hadden.

Ondertussen zijn we 15 jaar verder, heb ik de halve wereld rondgereisd om PAK-kennis op te doen en durf ik mij een expert noemen in de PAK.

Al deze jaren was ik – puur op wilskracht – blijven werken als klassiek orthodontist. Maar ik wou de PAK en mijn opgedane kennis integreren in mijn praktijk om zo mijn patiënten beter te kunnen helpen. Aangezien ik in mijn buurt geen tandarts vond die openstond voor mijn nieuwe manier van werken, koos ik voor een nieuwe start op een nieuwe plek. 

Vaak vragen mensen hoe het komt dat ik van Boom naar Paal ben verhuisd. Omdat Paal de thuishaven is van Chris, mijn kot- en studiegenote, die enthousiast en zonder aarzelen mee een nieuwe praktijk wou opstarten. Alles zat mee! Het eerste pand dat we bezochten werd drie maanden later onze praktijk. 

Ondertussen was Kristien, onze arts, tijdens haar zoektocht als patiënt in onze praktijk beland. Toen ik haar verhaal hoorde en haar beter leerde kennen, wist ik dat ze in onze praktijk thuishoorde. Een waardevolle aanvulling die naadloos inpast in onze visie.

Ons eerste pand was te klein geworden, dus gingen we op zoek naar een nieuwe locatie. Deze vonden we een paar huizen verderop. Sinds oktober 2016 verwelkomen we onze patiënten in ons nieuw ‘gezondheidscentrum’.