Myo-functionele beugel

Een myofunctionele beugel is een uitneembare beugel die helpt om foutieve gewoontes aan te pakken die vaak de onderliggende oorzaak zijn van scheve tanden. 

Om na de orthodontische behandeling een stabiel resultaat te verkrijgen is het belangrijk dat deze foutieve gewoontes worden afgeleerd. Zoniet kunnen je tanden na de behandeling terugschuiven naar hun oude positie.

Scheve tanden of een verkeerde kaakstand worden vaak veroorzaakt door verkeerde spier- en mondgewoonten zoals mondademen of verkeerd slikken. Hierover kan je meer lezen bij ‘mondademhaling en slikken’, een hoofdstukje dat staat onder functionele orthodontie. Ook duim- of vingerzuigen en tongpersen zijn slecht voor de ontwikkeling van je kaken en tanden. 

 

Oorzaak aanpakken

Een multifunctionele beugel corrigeert niet alleen de positie van tanden, kiezen en kaken maar pakt ook de oorzaak van de afwijking aan. De beugel traint de mond- en kaakspieren, stimuleert de juiste positie van de tong en lippen en zorgt voor de juiste manier van ademen via de neus. Natuurlijke groei en ontwikkeling worden gestimuleerd. 

Deze beugel helpt je om:

  • door je neus te ademen
  • de tong in de juiste tongpositie in rust te houden
  • op een goede manier te slikken
  • de lippen op elkaar te houden

Juiste tongpositie

Foutieve tongpositie

Wanneer dragen?

Je draagt deze beugel iedere nacht tijdens het slapen EN daarnaast draag je hem nog 1 of 2 uur overdag als je thuis bent, bijvoorbeeld achter de computer of tijdens het tv kijken. Draag de myofunctionele beugel niet op school, op de sportclub of elders buitenshuis. De beugel kan dan beschadigen of kwijt raken. 

Vooral in het begin kan de beugel ’s nachts uit je mond vallen, zonder dat je het merkt. Draag de beugel dan overdag een paar uur extra, zodat je de gemiste uren weer inhaalt. Je kan ook ‘s nachts een kleefpleister over je lippen kleven zodat de beugel niet kan uitvallen. 

Wat met ... Onderhoud?

Maak je beugel na ieder gebruik schoon onder stromend water. Bewaar hem daarna in het speciale doosje. Doe de beugel nooit los in je broekzak of in je tas.