top of page

Ongemakken

info@gcdetandem.be                                                                011.740.242 op di t/m vrij van 9u00 - 13u00    

In onze praktijk gebruiken we een moderne techniek met blokjes die kleiner, gladder en preciezer zijn dan de gangbare blokjes. Ze zijn gladder en mooi afgerond zodat je lippen en wangen sneller wennen aan deze blokjes.

wattenschijfjes

De eerste dagen kan wat irritatie optreden. Om dit te verzachten kan je vanaf de eerste nacht een strook wattenschijfje tussen wang en blokjes aanbrengen. Zo wennen je lippen en wangen geleidelijk aan de irritatie.

orthodontische wax

Overdag kan je, indien nodig, een beetje wax aanbrengen op het blokje dat hindert. Je neemt een klein stukje wax, kneedt het tussen je vingers en duwt het op het blokje. Om te eten en te poetsen verwijder je de was. Geef je wangen en lippen de kans een soort eeltlaagje te vormen. Gebruik de wax dus niet te veel of te snel.

Een ander voordeel bij deze nieuwe techniek is dat we geen elastiekjes meer gebruiken om de draad in het blokje te houden. Hierdoor is je beugel veel makkelijker schoon te houden en heb je minder kans op gaatjes, witte en bruine vlekken. Ook ziet hij ziet er veel frisser uit.

Met een blokjesbeugel brengen we je tanden langzaam in beweging. Binnen twee à drie uur na het plaatsen van je blokjes kan je een lichte spanning tot pijn voelen.  Eens je tanden in beweging zijn, gaat deze spanning weg. Door in het begin zachtere voeding te eten zal je al minder last hebben. Indien de pijn te erg is, kan je een half uur voor de maaltijd een lichte pijnstiller (paracetamol) nemen. Dit is echter zelden nodig. Bij jongeren duurt dit ongemak twee tot drie dagen. Bij volwassenen kan dit oplopen tot 2 weken. Deze spanningspijn kan telkens optreden als je beugel wordt aangespannen, maar de pijn is nu veel minder.

Deze pijn is geen reden om je tanden niet te poetsen!

Als je last krijgt van een uitstekende draadje, contacteer je de praktijk. Dan knippen we het draadje bij. Dit zal vooral in het begin voorvallen. Dan zijn de draadjes dunner en steken ze gemakkelijker achteraan uit. Tijdelijk kan je wat wax rond het uiteinde aanbrengen. Als je tijdens de raadpleging al merkt dat een draadje hindert, kan je dat dan al melden.  

Op reis of op kamp neem je best een nagelknipper mee waarmee je in noodgevallen de draad kan doorknippen. Dan kan je de storende draad er zelf uittrekken.

bottom of page