Soorten Beugels

Logo 512x512_transbg

Hier vind je meer uitleg en tips over de verschillende soorten beugels die courant hier in de praktijk gebruikt worden.  Advies bij kleine en grotere probleempjes vind je telkens bij elk type beugel.

Een orthodontische behandeling gebeurt met behulp van beugels. Dit kunnen vaste of uitneembare beugels zijn. Handige tips rond poetsen, voeding en kleine ongemakken vind je op de pagina van ‘blokjesbeugel’ 

Een vaste beugel zit vast aan je tanden en kan je dus niet zelf uitdoen. Het voordeel is dat de beugel constant werkt. Omdat je deze beugel niet zelf uit kunt doen, is het moeilijker om je tanden en de beugel te poetsen. Het is dus zeer belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden.

ALF

Is een halfvaste beugel die in je gehemelte tegen je tanden aanligt.  Hij bevordert de ontwikkeling van je bovenkaak om zo ruimte te maken voor de doorbraak van je nieuwe tanden. 

Twin Activator

Een twin activator is een uitneembare beugel die uit twee delen bestaat. Het wordt ook wel een groeibeugel genoemd omdat het je onderkaak naar voor brengt en je overbeet corrigeert. 

Myofunctionele beugel

Een myofunctionele beugel is een uitneembare beugel die helpt om foutieve slik- en tonggewoontes te verbeteren. 

Blokjesbeugel

Een  blokjesbeugel is de meest gekende beugel. Met deze vaste beugel zet je tanden en kiezen afzonderlijk van elkaar recht. Het resultaat is een mooi, regelmatig gebit.

Staafjesbeugel

Een staafjesbeugel is een vaste veugel die aan je blokjesbeugel wordt bevestigd en verandert zo de positie van je onderkaak t.o.v. de bovenkaak.

Linguale Boog

Een linguale boog is een vaste passieve beugel die we gebruiken VOOR het doorkomen van al je definitieve tanden. Vaak is het nodig om dan al plaats te reserveren voor je toekomstige tanden.

Stabilisatiebeugel

Een stabilisatiebeugel is een uitneembare beugel die je ‘s nachts draagt om het resultaat van je beugelbehandeling te behouden.

Masker van Delaire

Het masker van Delaire is een uitneembare buitenbeugel die als doel heeft je bovenkaak naar voor te laten groeien.

Beetplaat

Een beetplaat is een uitneembare beugel die gebruikt wordt om je kaakgewrichten in een optimale positie te plaatsen.