Staafjes-
beugel

Een  staafjesbeugel is een vaste beugel die aan je blokjesbeugel wordt bevestigd. De staafjesbeugel houdt je onderkaak meer naar voor. Daar ga je even aan moeten wennen. Het voelt allemaal nog wat raar aan, je tanden passen niet goed meer op elkaar. Je kan ook niet meer bijten zoals vroeger waardoor het in het begin moeilijker zal zijn om te eten.

Je mag alles eten zoals met je blokjesbeugel, maar we vragen je nu nog extra op te passen met hard en kleverig voedsel! Je moet nu ook extra goed poetsen want er zijn extra draden bijgekomen. En extra draden zijn extra plaatsen waar vuil blijft zitten.

We hebben nog een belangrijke tip voor bij het slapen gaan! Neem een wattenschijfje en knip er een reepje uit. Steek dit tussen de staafjes en je wang ter hoogte van de kiezen. Doe dit in het begin ook als je geen last hebt! De watjes maken de overgang makkelijker. Ze verhinderen dat de staafjes in je wangen gaan drukken wanneer je op één kant slaapt. Bovendien kunnen je wangen nu rusten tijdens het slapen van de irritatie overdag.

Wat als... de draad breekt?

De draad kan breken voor of achter het boogje in de draad aan de onderkant. Als de draad breekt achter het boogje is dit zeer duidelijk omdat dan het staafje er af schuift. Breekt de draad voor het boogje, dan is het niet zo duidelijk omdat het staafje dan blijft zitten.

Soms gebeurt het dat een blokje ter hoogte van de hoektanden in de onderboog loskomt. Hierdoor kunnen de tanden gaan verschuiven waardoor we, in het ongunstigste geval, moeten herbeginnen. Let dus goed op dat je dit niet mist.

Je komt dan zeker langs voor het herstellen. Ondertussen kan je zelf al zorgen dat je minder last hebt van de loszittende staafjes tot je langs komt voor de reparatie. Stel dat één kant van je beugel aan de onderkant los of kapot is, dan kan je de andere kant ook losmaken. Daarna maak je de bovenstaafjes met fijn garen vast aan de draad van je blokjes. 

Bij een staafjesbeugel is het breken van de draad vaak een probleem. Er komt een onevenwicht  waardoor blokjes los kunnen komen en je tanden zich kunnen verplaatsen. Indien de tandverplaatsing te groot is, kunnen we de staafjes niet herplaatsen. Dan dienen we te herbeginnen met het rechtzetten van de tanden voor we de staafjes kunnen herplaatsen. Daarom is het zo belangrijk dat we er snel bij zijn. Zelfs op twee weken kunnen je tanden al te ver verplaatst zijn en grote problemen geven.

Wat als... het bandje loskomt?

Minder voorkomend is een probleem aan de bovenkant. Het bandje om de kies of het blokje op het bandje kan loskomen waardoor het staafje aan de bovenkant los zit.

Je moet dus dagelijks controleren of alle blokjes, draden en staafjes nog vast zitten. 

Dit is jouw verantwoordelijkheid!

Wat als... je een probleem hebt?

Als er een probleem is, of als je twijfelt, neem je steeds contact met ons op. Kijk en controleer wat er precies aan de hand is, zodat wij, aan de hand van jouw informatie, kunnen inschatten hoeveel tijd we nodig hebben voor de reparatie. 

Hoe lang?

Een absoluut minimum voor deze beugel is een termijn van 3 maanden, maar 6 tot 9 maanden is meer voorkomend.  Zelden duurt het een jaar.