En dan is het eindelijk zover: je bent ‘klaar’. Ik hoop dat je even tevreden bent met het resultaat als ik! Ik wil je eerst bedanken voor je medewerking en alle inspanningen die je geleverd hebt.
Gedurende maanden of zelfs jaren hebben we samen hard gewerkt om je behandeling tot een goed einde te brengen. De tandenstand, die vroeger je gebit ontsierde, is gecorrigeerd. Je kaken werken prima en je tanden passen nu netjes op elkaar. Je beugels werden verwijderd en je hebt nu een stralende lach, maar je bent nog niet helemaal klaar!
Om het mooie resultaat vast te houden, krijg je na je actieve beugel-behandeling nog een stabilisatiebeugel. Die zorgt ervoor dat je tanden en kiezen goed vast kunnen groeien op hun nieuwe plaats. Deze stabilisatiefase is een heel belangrijk onderdeel van de behandeling!
De natuur laat zich namelijk niet dwingen en de vezels rond de tandwortels zullen nog lange tijd terug naar hun oorspronkelijke positie willen, soms zelfs levenslang! De stand van je tanden wordt bovendien mee bepaald door de omringende spieren van wangen, lippen en tong. Door de manier waarop je kauwt, slikt, spreekt en ademt oefen je constant kracht uit op je tanden.
Je begrijpt dan ook wel belangrijk het is dat je nieuwe tandenstand geruime tijd wordt “vastgehouden”. Anders is het mogelijk dat je tanden gedeeltelijk of zelfs helemaal naar hun oude positie terugkeren. Als je je stabilisatiebeugels niet correct draagt, kan het zijn dat we je gebit opnieuw dienen te behandelen en komen er extra kosten bij.
Voor de meeste behandelingen zal de stabilisatiefase verschillende jaren tot levenslang duren. Kleine veranderingen in de stand van je gebit, net zoals in de rest van je lichaam, zijn een normaal verschijnsel bij het ouder worden.
Na een jaar kun je de stabilisatiebeugels steeds minder gaan dragen. Als je merkt dat de beugel strakker gaat zitten, doe hem dan weer wat vaker in. Draag de stabilisatiebeugel net zo lang totdat je tanden en kiezen goed stabiel zijn vastgegroeid. Je kan blijvend zelf je tandstand controleren door af en toe stabilisatiebeugels eens te passen en een nacht te dragen.
Soorten stabilisatiebeugels
We gebruiken verschillende soorten stabilisatiebeugels, elk met zijn specifieke kenmerken. Wij geven, vanuit onze standpunten, de voorkeur aan uitneembare beugels in tegenstelling tot het kleven van een draadje.
Essix Stabilisatiebeugel
Een Essix is een plastic hoesje dat je over je tanden kan schuiven. Het hoesje sluit precies aan op je gebit, zodat je tanden en kiezen niet weg kunnen schuiven.
Tooth Positioner
Een tooth positionr is een beugel uit siliconen vervaardigd, die vacuum over je boven- en ondertanden is getrokken en zo je tanden en kaakpositie stabiliseert.
Vooral in het begin kan het zijn dat hij ‘s nachts uit je mond valt, zonder dat je het merkt. Draag de beugel dan overdag een paar uur extra, zodat je de gemiste uren weer inhaalt.
Silensor
Een ‘silensor’ bestaat uit twee plastic hoesjes die aan elkaar vastzitten door middel van een beweegbaar verbindingsstukje. Hiermee houdt de Silensor je boven- en onderkaak in de juiste positie. Tegelijk kunnen en tanden en kiezen niet meer verschuiven, waardoor ze stevig vast kunnen groeien op hun nieuwe plek.
Waarom wij geen draadjes kleven
De meeste orthodontisten kleven een dun metalen draadje aan de achterkant van je voortanden zodat je tanden niet gaan verschuiven.
Elke tand vormt een gewrichtje met je kaakbeen. Zo voorziet de natuur beweeglijkheid van je tanden. Zo kunnen je tanden bewegen om spanning in je hoofd- , nek- en schoudergebied los te laten. Als je een draadje kleeft, verhinder je die beweging. Je zet al je tanden vast als één groot blok. Hierdoor wordt je schedel geblokkeerd en wordt de spanning naar elders overgedragen. Dit kan resulteren in hoofd-, nek- en/of rugpijn.
Richtlijnen om je stabilisatiebeugels optimaal te benutten!
Draag de beugel elke nacht tijdens het slapen! Overdag bewaar je hem in je doosje.
-
Als je eens een (paar) nacht(en) mist, draag dan je de beugel voltijds totdat hij weer zonder spanning over je tanden zit. Je moet je beugel hiervoor goed op zijn plaats duwen en bijten. Je tanden kunnen enkele dagen gevoelig zijn tot alles weer netjes op zijn plaats zit. Is dit niet het geval, dan moet je ons onmiddellijk contacteren.
-
Wanneer je op controle komt, breng je je beugels mee die je draagt. Ook je reservebeugels als je die hebt.
-
Maak de beugel schoon met water en je tandenborstel. Eventueel mag je een zachte zeep (bv Sunlight) gebruiken. Je mag géén tandpasta gebruiken voor je beugel, behalve speciale beugelpasta. De producten die in tandpasta zitten kunnen je beugels beschadigen en maken ze ook dof.
-
Eén keer per week leg je je beugel 15 minuten in een glas water met een anti-schimmel tablet (Nitradine). Kies hiervoor een vaste dag zodat je het niet kan vergeten!
Wat als ...
Soms komt er een gaatje in je stabilisatiebeugel. Dat zien we vaak bij de S6 op de plaats van de hoektand. Met een gaatje in je beugel kan je je beugel nog prima dragen, maar bij een scheurtje moet je ons dit laten weten. Dan maken we een nieuwe beugel.
Als je een beugel verliest, contacteer ons onmiddellijk zodat we een nieuwe beugel kunnen maken.
Als een hoekje van de beugel in je tandvlees snijdt, dan mag je dit bijwerken met een schaartje en daarna met een kartonnen nagelvijl. Als je twijfelt, maak dan een afspraak om langs te komen. Dit neemt maar een paar minuten in beslag.
Nogmaals bedankt om een fijne patiënt te zijn. Draag je stralende lach uit!