Een uitneembare beugel zit niet vast aan je tanden en kan je zelf uitdoen bv. om te reinigen. De beugel werkt alleen als hij in je mond zit. Je medewerking is dus heel belangrijk om een goed resultaat te behalen.
Plaatbeugel
Een plaatbeugel is een uitneembare beugel die bestaat uit een plastic ‘plaatje’ dat tegen je gehemelte zit. Met de ijzeren haakjes klem je de beugel vast aan je kiezen. Een plaatbeugel duwt tanden of kiezen die scheef staan recht. Hij kan dus tanden of kiezen kantelen, maar niet verplaatsen en is dus alleen geschikt voor eenvoudige tandcorrecties. Als er tanden verplaatst moeten worden, heb je een blokjesbeugel nodig.
Een expansieplaat is een speciaal soort plaatbeugel die wordt gebruikt om je bovenkaak te verbreden. Hiervoor moet de schroef in de expansieplaat 1/2 slag uitgedraaid worden.
Twin activator
Een ’twin activator‘ is een uitneembare beugel die uit twee delen bestaat. Het bovendeel past als een plaatbeugel op je bovenkaak. Het onderdeel past op je onderkaak. Als je bijt zorgt de beugel ervoor dat je kaakgewricht in de juiste positie komt te staan. Deze beugel wordt voornamelijk gebruikt als je onderkaak te ver naar achter staat. Na de behandeling sluiten je boven- en onderkaak goed op elkaar aan.
Wanneer moet ik hem dragen?
De eerste dag mag je kennismaken met je beugel en je beugel in- en uitdoen zoals je wenst. Wel doe je ’s avond je beugel aan om te slapen! Vanaf de tweede dag is het de bedoeling dat je je beugel élke dag van de week dag en nacht draagt. Dus ook tijdens de maaltijd en tijdens het sporten. Enkel in het begin, tot aan je eerstvolgende controle, mag je de beugel voor het sporten en zwemmen uitlaten.
Beperk de tijd dat je je beugel niet draagt tot een strikt minimum! Doe je beugel alleen uit om hem te poetsen. Dit doe je na elke maaltijd. Eén keer per week reinig je hem 15 minuten in een oplossing met een anti-schimmeltablet (Nitradine). Doe dit liefst op een vaste dag, dan vergeet je het niet.
Denk eraan!
Het succes van deze beugel is volledig afhankelijk van je eigen inzet!
Draag je je beugel goed, dan werkt hij goed.
Draag je je beugel slecht, dan werkt hij slecht.
Draag je je beugel supergoed, dan werkt hij supergoed!
En hoe moet het nu met praten en ... eten?
Het leren praten met je beugel kan je doen door verhaaltjes voor te lezen voor je papa, mama, broer, zus,… of gewoon voor jezelf! Het leren eten met je beugel bouw je best op.
Het helpt als je begint met zachte voeding zoals soep, puree, gehakt, worstjes, … Na een paar weken kan je bijna alles eten met je beugel. Een goede tip is het 5-happen-plan: de eerste maaltijd mag je na 5 happen je beugel uitdoen. Elke maaltijd komen er 5 extra happen bij. Dus: de volgende maaltijd 10 happen, dan 15 happen en zo verder. Maar je mag ook dadelijk je hele bord leeg eten met je beugel!
En... schoonmaken?
Na iedere maaltijd maak je je beugel goed schoon met een tandenborstel en water.
Je poetst eerst je tandvlees en je tandvlees. Dan spoel je je tandenborstel heel goed uit want alle tandpasta moet eruit zijn! Gewone tandpasta mag je niet gebruiken voor je uitneembare beugel omdat daar vaak schurende en bijtende middelen in zitten die de beugel kunnen beschadigen! Je kan eventueel een oplossing van schoonmaakazijn gebruiken of een speciale beugelpasta gebruiken (Nitradine).
Als je op school bent of je bent onderweg, zonder tandenborstel, spoel dan minstens je mond en je beugel grondig.
Schimmels houden van de plastiek van je beugel en de warmte in je mond. Daarom leg je één keer per week je beugel 15 minuten in een glas water met een speciale tablet tegen schimmels (Nitradine). Daarna spoel je je beugel goed af en doe je die terug in. Je kiest best een vaste dag om dit te doen, zodat je het niet zo snel vergeet!
Wat als... je beugel pijn geeft
De eerste nachten kan je wakker worden van de pijn. Indien dit gebeurt, mag je je beugel uitdoen. Maar de volgende dag draag je hem gewoon opnieuw. Je kan pijn hebben aan je kaken omdat je spieren de positie in je beugel niet gewoon zijn. Daarnaast gaan tanden, die in beweging komen, ook pijn geven. Na een drietal dagen zouden deze problemen moeten verbeteren.
Als de pijn aanhoudt, komt dit waarschijnlijk doordat je beugel tegen je tandvlees drukt. Meestal zit er dan wondje en dient je beugel bijgeslepen te worden. Als je problemen hebt laat het ons dan zeker weten!
Wat als... er een stukje van je beugel afbreekt?
Probeer dan het stukje goed bij te houden en mee te brengen naar de afspraak. Als je ergens een scherp of schurend randje voelt aan je beugel, dan kan je dit oplossen met een kartonnen nagelvijltje. Als je niet zeker bent, kan je ook altijd even bellen voor een afspraak. Het wegwerken van een scherp stukje neemt maar enkele minuten in beslag maar kan voor jou een hele verlichting zijn.
Wat als... je last hebt van je beugel en je kan niet langskomen of je bent op reis?
Best hou je de beugel toch enkele uren per dag of ’s nachts in, ook al geeft hij last. Anders loop je het risico dat de beugel niet meer past als je op raadpleging komt. Dan moeten we een nieuwe maken! Je beugel kan ’s nachts ook uitvallen. Zorg dat je hem zo niet kwijt raakt op vakantie!